Saturday 24 November 2012

Recipe 4 - Chocolate Chip Cookies ala-ala Famous Amos


I've tried to make this biscuits for Eidul Adha actually but i try it before Ramadhan if i'm not mistaken .The taste is so delicious and if you want it more sweet you can add sugar in the mixture..



Chocolate Chip Cookies 

Sumber : http://www.sitidelima.com/2012/02/biskut-chocolate-chip-famous-amos.html
Resepi :
Sieved Ingridients / Bahan yang diayak:
-2 1/4 cup of flour / tepung gandum
-3 teaspoon of cocoa powder / serbuk koko
-2 tablespoon of corn flour / tepung jagung
-1/2 teaspoon of soda bicarbonate / soda bikarbonat
-2 tablespoon of milk powder /  susu tepung

Other Ingridients / Bahan lain :
-250 gm butter / mentega - suhu bilik
-150 gm castor sugar / gula kastor
-1/2 teaspoon of vanilla essence /  esen vanila
-1 egg /  telur
-1 cup of chocolate chip / cip coklat
-Nut,raisins,crushed oreo / kacang, kismis atau biskut oreo yang dihancurkan

How to make  / Cara-cara :
1. Beat butter, castor sugar and vanilla essence until fluffy.
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang

2. Add eggs and beat well.
2. Masukkan telur dan pukul rata

3. Add sieved ingridients and mix well with spatula or by your hand.
3. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.

4. Add chocolate chip and chopped nut or raisins. Mix well.
4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.

5. Spoon mixture into a greased baking tray lined with butter or parchment paper.
5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang digris mentega atau dialas dengan kertas minyak.

6. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.

7. PERHATIAN : Jarakkan adunan ini anggaran 1 inci sebab bila proses pembakaran adunan akan mengembang dan leper.

8. Bake at 170'C for 15-25 minutes.
8. Bakar pada suhu 170'C selama 15-25 minit dengan menggunakan api atas dan bawah.

9. Sejukkan dahulu biskut dalam tray dalam 5 minit baru dipindah atas redai dan biar sejuk sepenuhnya sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.



No comments:

Post a Comment