Monday 26 November 2012

Recipe 9 : Pavlova and Super Fudgy Brownies

Assalamualaikum and a very good morning... Petang semalam saya buat pavlova tapi tak lawa sangat rupanya dan kalau yang tak suka manis tu saya sarankan jangan buatlah. Hha. Ayah saya makan banyak jugaklah yang lain makan satu potong je. Malam semalam pulak saya buat Super Fudgy Brownies. Penuh dengan rasa coklat sebab byk guna coklat. Haha. Ada lagi ni haa dalam peti ais.. Ada sesiapa nak ke? :p Kalau dekat takpela. So hari ni ada dua resepilah ye.. Brownies ni teramatlah sedap bagi penggemar kek coklat.. Nak buatnya senang je tak guna mixer pun guna whisk je. Tulah beza antara brownies dgn kek.. Sesiapa nak order pun bolehh.. Heee.. Malas nak salin resepi so ada link je dekat bawah ye.. Thank you readers.. :)


Pavlova



Super Fudgy Brownies
Pavlova recipe is here while Super Fudgy Brownies recipe is here

Super Fudgy Brownies 
Ingridients :
-120 gm unsalted butter
-130 gm flour
-1/2 teaspoon of baking powder
-1/2 teaspoon of salt
-220 gm cooking chocolate
-240 gm granulated/confectioner sugar
-3 eggs
-3/4 cups of chocolate chips
*use high quality chocolate to get better taste

Method :
-Heat the oven with 180'C. Put parchment paper on it and grease with butter
-Sieve flour, cocoa powder, baking powder, salt and chocolate chip. Leave aside and put the chocolate chips in other bowl
-Double boil the cooking chocolate with butter. Make sure that there will no water enter the bowl.
-Add sugar into the chocolate mixture and whisk it until the sugar dissolve. Add egg one by one.
-Add the sieve ingridients and whisk it and add chocolate chips too but don't mix too long.. just until the batter combine.
-put the batter in the cake pans and bake it for 50 minutes with 180'C.

Ada sedikit tips dekat sini kalau buat pavlova.
-Mixer mesti bersih so kene lap dengan tisu ye.
-Jangan aduk terlalu lama sebab nnt dia jadi berair.
-Selepas adunan siap dibakar jangan buka oven biarkan sejuk di dalam oven selama 15 minit kemudian baru boleh dikeluarkan sebab kita tak nak permukaan pavlova tu pecah.


Satu lagi tips untuk pukul whipping cream ni saya dapat daripada Ah Hong Masterchef Malaysia 2 yang sekarang nak merebut takhta juara Masterchef. Doakanlah ye.. Tapi saya lebih minat Nina dengan Izyan. Harap sangat diorang menang. Nantikanlah siapakah Juara Masterchef Malaysia yang Ke-2.. Jeng jeng jeng.. Haha. Okay tetibe promote pulak ye ni haa tipsnya. Whipping tu mesti di simpan di dalam peti ais dahulu kemudian baru boleh digunakan. Lagi isi satu mangkuk yang lebih besar daripada mangkuk mixer kita dengan ais sebab bila nak pukul whipping cream ni suhu tak boleh panas sangat x sesuai katanya .. Tu jelaa tipsnya.

No comments:

Post a Comment