Friday, 4 January 2013

Recipe 13 : Chocolate Bottom Banana Cake

Assalamualaikum.. Sihat semua? Hari ni kerjanya nak menghabiskan pisang yang dah masak dkt tepi rumah. Kalau x habiskan busuk pulak nanti ye.. Sebelum tu usha2 dulu blog Che Ct nak cari resepi. Jumpa resepi yang nampak sangat sedap... So nak tryla kan ape lagi... Senang sangat nak buat.. Terima kasih Che Ct..




Chocolate Bottom Banana Cake
Resepi Olahan : Che CT

Bahan-bahan:
113 gm butter / mentega - dilembutkan
3/4 cup of castor sugar/ gula kaster
1 whole egg /biji telur A - dipukul ringan
1 teaspoon of banana essence/ esen pisang
1 1/2 cup banana / pisang masak - dilecek halus
1 1/2 cup of flour /  tepung gandum
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
3 tablespoon cocoa powder/ serbuk koko


1/2 cup chocolate chip / cip coklat

50 gm cooking chocolate /coklat masakan-optional

Cara-cara:


1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga berkrim. Tambah telur, esen vanila, pisang lecek dan pukul sebati.
2. Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder, dan garam yang tekah diayak kedalam adunan pisang tadi. Dan gaul rata.
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama rata dan 1 adunan ditambah serbuk koko dan gaul rata. Tuang adunan koko kedalam loyang  9 x 13 inci persegi. Ratakan adunan dengan sudu atau spatula getah. Parutkan coklat masakan diatasnya.
4. Tuang baki adunan plain di atas dan dengan perlahan-lahan ratakan adunan dan taburkan dengan cip coklat atasnya.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga lidi sate keluar bersih kek dah masak. Sejukkan sepenuhnya atas rak dawai dan dipotong 4 persegi.

No comments:

Post a Comment