Wednesday, 20 March 2013

Recipe 17 : Chocolate Mousse Brownie

Chocolate Mousse Brownie

Assalamualaikum. :) Hari ni Hari Lahir adik saya yang ke 14. Selamat Hari Lahir. Semoga anda menjadi seorang anak yang soleh dan berjaya di dunia dan di akhirat. Amin :) Cik Azlinda telah mencabar saya untuk buat kek hari jadi sebab katanya tak aci beli kek kalau dah pandai buat. Jadi saya pun manyahut cabaran Cik Linda. Alhamdulillah sedaplah juga. Birthday boy makan 2 potong hehe. Ada org x suka ada org suka. Biasala tu ikut selera masing-masing kan. Need to practise more :)
My sifu Cik Noor kata ada banyak improvement. Alhamdulillah but still have to practise more :)



Terima kasih kepada Cik Azlita yang sudi berkongsi resepi



Bahan-bahan ( 18cm )

Brownies 
45g butter
65g gula halus
1 biji telur
50g tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar serbuk koko

 Chocolate Mousse 
140g coklat masakan
1 sudu besar gelatin
100ml air
2 biji telur putih
200g whipping cream
40g gula halus

Penyediaan Brownies.
1-Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
2-Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
3-Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
4-Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190'C selama 12-15 minit.
5-Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.

Penyediaan Mousse.
1-Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit. AWAS!!.. jangan    masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan x larut sepenuhnya.
2-Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double boil' (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air. Kemudian panaskan sehingga coklat cair).
3-Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan sehingga sejukkan.
4-Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
5-Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
6-Masukkan no.10 dan no.7 ke dalam no.9. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
7-Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse.

English Version

Ingridients ( 18cm )
Brownies 
45g butter
65g powdered sugar
1 eggs
50g flour
1/2 teaspoon of baking powder
1 tablespoon serbuk koko

 Chocolate Mousse 
140g cooking chocolate
1 tablespoon of gelatin
100ml of water
2 egg whites
200g whipping cream
40g powdered sugar

Penyediaan Brownies.
1-Beat butter and egg until fluffy and white.
2-Add egg. Beat again for 3 to 4 minutes..
3-Sieve flour, baking powder and cocoa powder into mixture 2. Mix well.
4-Add the mixture into the cake pan. Bake at 190'C for 12 to15  minutes.
5-After it is cook well, take it out from the cake pan and let it cool.

Penyediaan Mousse.
1-Add gelatin into a bowl that contain 100 ml of water. Leave it for 5 minutes. Beware!! Don't add gelatin first then water because it can cause the gelatin to lump and don't fully dissolve.
2-Melt the cooking chocolate using double boil method.
3-After the chocolate has melt, turn off the fire and take the bowl that contain chocolate. Add the gelatin mixture. Mix well. Let it cool.
4-Beat the egg white until fluffy or until the mixture does not fall if you invert the bowl). While beating the eggs white add sugar.
5-In the other bowl, beat the whipping cream until fluffy.
6-Add the ingridents  number 1 and number 7 into the number 9. Mix well. Add the mixture into the brownies pan. Let it cool in the refrigerator until it is set.
7-Sprinkle the brownies with cocoa powder.

No comments:

Post a Comment