Thursday, 28 November 2013

Recipe 24 : Black Forest Cake





Sponge Cake (Recipe owned by Aunty Azlita Aziz)



Bahan-bahan:

150g tepung superfine
150g gula kastor 
5 biji telur
1 sudu kecil baking powder 
1 sudu besar ovalette
80ml air
80ml minyak masak
*** jika nak buat kek span coklat,tambahkan 40g serbuk koko


Method:

1- Pukul telur + gula + ovalete + tepung yg telah diayak dengan baking powder hingga pekat dan gebu
2- Masukkan air- pukul hingga ringan
3- Masukkan minyak - pukul perlahan atau kaup balik dgn senduk
4- Bakar 45 min @ 180C dlm loyang 8"
5- Bila dah masak terus keluarkan kek dan terlangkupkan 5 minit supaya kek x turun


FILLING

Bluberries filling secukupnya
500 ml Whipping cream
Cherry merah ~ hiasan 
Choc rice ~ hiasan


Method:

Susun selapis kek atas lapik kek
Paipkan whipping cream kemudian paipkan blueberries filling dengan berselang-seli.
Letakkan lapisan yang kedua dan lakukan kaedah yang sama hingga habis semua lapisan.
Sapukan seluruh permukaan kek dengan whipping cream ~ ratakan
Taburkan choc rice di sekeliling kek
Paipkan blueberries filling di atas dan tengah-tengah permukaan kek

Hiaskan lah kek mengikut kreativiti anda..
Order from Shahira Nabilla.
Thank you dear ;)
She said that this cake taste like secret recipe. Haha. I'm so happy to hear that dear..

No comments:

Post a Comment