Sponge Cake (Recipe owned by Aunty Azlita Aziz)
Bahan-bahan:
150g tepung superfine
150g gula kastor
5 biji telur
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovalette
80ml air
80ml minyak masak
*** jika nak buat kek span coklat,tambahkan 40g serbuk koko
Method:
1- Pukul telur + gula + ovalete + tepung yg telah diayak dengan baking powder hingga pekat dan gebu
2- Masukkan air- pukul hingga ringan
3- Masukkan minyak - pukul perlahan atau kaup balik dgn senduk
4- Bakar 45 min @ 180C dlm loyang 8"
5- Bila dah masak terus keluarkan kek dan terlangkupkan 5 minit supaya kek x turun
FILLING
Bluberries filling secukupnya
500 ml Whipping cream
Cherry merah ~ hiasan
Choc rice ~ hiasan
Method:
Susun selapis kek atas lapik kek
Paipkan whipping cream kemudian paipkan blueberries filling dengan berselang-seli.
Letakkan lapisan yang kedua dan lakukan kaedah yang sama hingga habis semua lapisan.
Sapukan seluruh permukaan kek dengan whipping cream ~ ratakan
Taburkan choc rice di sekeliling kek
Paipkan blueberries filling di atas dan tengah-tengah permukaan kek
Hiaskan lah kek mengikut kreativiti anda..
Order from Shahira Nabilla. Thank you dear ;) She said that this cake taste like secret recipe. Haha. I'm so happy to hear that dear.. |
No comments:
Post a Comment