Pandan Layered Cake
Sumber Resepi : MyResepi.com
Bahan-bahan Kek Sponge:
-5 biji telur
-160 gm gula
-125 g tepung gandum
-1 sudu kecil ovalette
-75 g minyak jagung / mazola
-2 sudu besar susu cair- optional
Cara-cara :
-Pukul telur, gula dan ovalette hingga gebu dan ringan
-Masukkan tepung yang diayak dan baking powder dan susu cair kemudian pukul perlahan
-Masukkan minyak jagung dan pukul perlahan
Bahan-bahan Kastard Pandan :
-1050 g santan @ 950 ml air + 100 ml santan
-225 g gula halus
-10 g serbuk jelly
-1 sudu kecil pes pandan-optional
-100 g tepung hoen kwee hijau @ 85 g
-75 ml jus pandan - 4 daun pandan diblendkan dengan sedikit air
Cara-cara:
-Masak secara double boiler sehingga adunan pekat.
-Biarkan suam baru tuang pada kek.
-Kek dipotong kepadan beberapa bahagian
-Tuang sedikit adunan dalam loyang yg lebih besar dari kek, letakkan kek atasnya
-tuang lagi adunan kastard dan ulang sehingga habis-Ratakan dan simpan di dalam peti ais
No comments:
Post a Comment